Michaëlsfeest
Rond 29 september, de feestdag van de aartsengel Michaël, zijn dag en nacht even lang. De herfst is net als de lente een dynamisch jaargetij die grote veranderingen teweegbrengt. Heel de natuur laat nog een keer zijn pracht en kleur zien terwijl de oogsten worden binnengehaald. Normaal gesproken kent september nog tien warme dagen, maar de temperatuur kan tegen het einde van de maand ook al zakken richting het vriespunt. Je kunt in deze tijd het afscheid van de zomer en de voorbereiding op de duisternis van de winter beleven. Hierna zullen de nachten steeds langer gaan worden en ontstaat er een beweging naar binnen, zowel in de natuur als bij de mensen.
De weg naar binnen kun je als mens beleven als een confrontatie met het donkere in jezelf. Hierbij sluit de symboliek van de aartsengel Michaël goed aan. Vanaf de oudheid is aartsengel Michaël de overwinnaar van de draak in het hemelrijk. Hij wordt meestal afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. De weegschaal symboliseert het wegen van goed en kwaad. Het zwaard is gemaakt van het meteoorijzer uit de meteorietregens van de zomernachten en symboliseert een helder zelfbewustzijn waarmee we de waarheid onder ogen zien. Ook de natuur geeft ons nu veel ijzerrijke vruchten, zoals appels en pompoenen. De legende van Sint Joris en de draak is een aardse versie van de strijd die Michaël in de hemel voerde: de dappere ridder die de draak verslaat en de koningsdochter bevrijdt.
De stemming die het afsterven van de natuur kan oproepen krijgt met het krachtige zelfbewustzijn dat Michaël oproept een gezond tegenwicht. Michaël geeft de moed en wakkerheid om de confrontatie met het donker aan te gaan, om onze innerlijke en uiterlijke draken aan te kijken en te verslaan. Michaël kijkt vooruit; hij wil ondernemen, verslaat tegenkrachten en geeft de moed om de toekomst in te stappen, aan de slag te gaan en iets nieuws te beginnen.
Michaëlsfeest op school
Natuur, Uw moederlijke bestaan
Ik draag het in mijn willend wezen;
En vuurkracht van mijn willen
Kan nu mijn geestkracht stalen,
Waaruit het zelfgevoel geboren wordt
Mijzelf in mij te dragen.
De kleuters gaan de strijd aan met de draken door met hun zelfgemaakte zwierezwaaien de straat op te gaan en er worden spelletjes gedaan waarbij de kinderen hun moed kunnen laten zien. We genieten van alles wat de zomer ons heeft gegeven en eten met de klas lekkere appelflappen. We voeden ons daarmee voor de donkere dagen die komen gaan.
De onderbouw begint de dag met samen zingen en praten dan in de klas over de balans tussen goed en kwaad, het duiveltje wat soms op je schouder kan zitten en de moed die ingesproken wordt door de engel. Na dit kringgesprek gaan we de strijd met onze draken, door gezamenlijk met de hele klas een draak van zand te maken op het strand. Ook hier genieten we tussendoor weer van al het goede wat de zomer ons gebracht heeft in de vorm van een picknick met appelflappen. In de week van Michaël maken de klassen 1 t/m 3 zelf een heerlijk potje appelmoes.