Sint Maarten
De donkere periode is onmiskenbaar aangebroken. Wanneer het buiten kouder wordt, komt het des te meer aan op het licht en de warmte die van binnenuit komen. Een klein lichtje is voldoende om een donkere ruimte te verlichten. Sint Maarten valt veertig dagen voor Kerstmis en wijst daarmee vooruit naar de ommekeer die daarmee verwacht wordt.
Het feest van Sint Maarten is het eerste feest dat in het teken van licht staat. Het kleine lichtje, beschermd door de knol als symbool voor de aarde, is een eerste vooraankondiging van het licht dat met Kerst wordt geboren.
De legende van Sint Maarten vertelt ons dat Martinus op zijn 18e een zware tocht moest ondernemen met het leger. Zo kwam hij aan bij de stad Amiens. Het was koud, bijna donker, de poorten zouden weldra gaan sluiten en het leger moest zich haasten om op tijd binnen de muren van de stad te zijn. Maar Martinus zag buiten de muren van de poort een arme bedelaar. Martinus had hem niets te geven, geen brood of aalmoes. Hij aarzelde echter niet en sneed zijn mantel in tweeën en gaf een helft aan de bedelaar.
Er schuilt een diepe betekenis in het schenken van die halve mantel. Het feest van Sint Maarten gaat over delen. Martinus was een verstandig man, hij deelde de mantel zodat de bedelaar niet door de kou zou bevriezen. Hij hield ook nog wat voor zichzelf.
Vroeger was Sint Maarten een feest voor iedereen, waarbij men in processie liep. Later werd het een kinderfeest. De boeren maakten het land klaar voor de winter. De rijke oogst lag in de schuren. De kinderen togen met 'bedelzakjes' langs de deuren en kregen noten en vruchten mee.
In de kleuterklas
Sint Maarten kent een lange aanloop in de klas. We zingen volop liedjes met Sint Maarten en genieten van de warme sfeer met elkaar. Op 11 november, als het donker begint te worden, lopen de kinderen een optocht met hun uitgeholde pompoen.
In de onderbouw
In de eerste drie klassen maken de kinderen lampionnen van een uitgeholde pompoen, waarmee ze, net als de kleuters, een optocht gaan lopen als het donker is geworden. Het is altijd mooi om de zingende kinderen, ondersteund door hun ouders, met hun lichtjes door de donkere avond te zien voorbijkomen.
“Verstandelijk begrip vormt slechts een middel om de dingen te begrijpen. Met het gevoel, met het hart kan men evenzeer begrijpen.”
- Rudolf Steiner